Afro Nordic Interview

Kære Amazing people,

Vanessa i butikken til åbent hus.

Vi er tilbage for en stund efter en lang pause. Vi undskylder for stilheden på platformen, og vi er glade for den bekymring, opbakning og interesse, der forsat er for projektet. Vi er taknemmelige over, at folk ytrer sig og savner de ting, vi har lavet. Amazing Ways content vil komme on and off, som det ser ud pt., da vi har skole og arbejde, der også fylder i hverdagen. Vi har brugt denne pause til at reflektere over projektet og dets formål. Genåbningen af samfundet er også en mulighed for at reflektere over missionen med platformen, samt den tid og energi, der er realistisk at sætte i projektet/organisationen på nuværende tidspunkt. Vi fokuserer hermed på positiv energi, og hvad der er muligt på nuværende tidspunkt og vil løbende finde ud af, hvad næste step skal være for AW.

I denne omgang er vi tilbage med et interview med seje Vanessa. Vi sætter fokus på personen bag Afro Nordic, som er en virksomhed der sælger afro haircare og skincare produkter, hår og meget mere til styling. Afro Nordic’s co-founder er Vanessa Abiodun Omolola Wagner. Vanessa er 25 år, er lokaliseret i Århus, og hun har en bachelor inden for visuel kommunikation. Afro Nordic er en onlineshop og nu også en fysisk butik, som kan findes i Århus C på Frederiks Allé 94. Dette interview handler i høj grad om at prioritere sin mentale sundhed, hvilket også er det jeg, Maéva, har gjort de sidste mange måneder med en pause fra platformen. Interviewet er lavet på baggrund af en snak vi havde i sommers, og der er dermed sket mange ting siden. Vi har lært Vanessa at kende det sidste halve år og var til åbent hus hos Afro Nordic d. 6. december, hvor der var god stemning, masser af shopping og fejring af den officielle åbning af butikken. Vi glæder os til at dele hendes tanker og erfaringer med jer. Forhåbentligt kan dette inspirere jer i jeres hverdag eller i det mindste give jer et kendskab til en webshop/forretning, som kan gøre hverdagen for en afro-pige eller dreng en smule lettere i form af produktfund, styling og køb af hår – dette er i hvert fald en hjælpende hånd og ultimative guide til din nye yndlingswebshop.

Her kommer interviewet med Vanessa:

Hvor startede din passion for hår? 

Jeg har altid haft passion for hår, da min mor er frisør og har sin egen salon – det har hun haft i 35 år. Jeg er derfor vokset op i hendes salon, og det har været en del af mit liv – især da jeg var barn, hvor jeg var med hende på arbejde og hjalp hende.

Hvor lang tid har din virksomhed eksisteret, og i hvor lang tid gik du med ideen om at starte den op?

Jeg tror altid, at jeg har haft lyst til at starte noget op selv, fordi jeg har set min mor være selvstændig hele mit liv – men den her virksomhed er halvandet år gammel. Det var dog først tilbage i november 2020, da jeg sagde mit job op, at jeg besluttede mig for, at det her er det, jeg vil give mig til, og det var det så alligevel ikke helt. Jeg var så udkørt, at jeg ikke rigtig kunne det, det var egentlig først, da jeg begyndt at komme ovenpå igen, at jeg var sådan: det her det kan måske et eller andet. Idéen er egentligt ældre end det jeg har gjort den til…  den har fået lov at ligge lidt under overfladen et stykke tid, fordi jeg ikke rigtigt har vidst om, jeg havde det der skulle til.

Hvorfor var det vigtigt for dig at skabe Afro Nordic?

Baby Vanessa.
Vanessa & hendes mor, Stella.

Det, at jeg altid har taget dét for givet, at når min mor og far har haft tid, har jeg kunne få mit hår lavet, og altid har haft de rigtige produkter lige ved hånden grundet min mor og min danske far, der også har ordnet mit hår. Min mor, Stella Skærbæk, ejer butikken Ethnic House, hvor frisørdelen hedder Hair by Stella. Hun er opvokset i Nigeria med en Nigeriansk far og Ghanesisk mor. Hun flyttede til Danmark i 1980’erne, da hun mødte en dansk mand (ikke min far) i Nigeria, og blev gift med ham. Hun har boet det meste af sit liv i Danmark, men føler sig stadig overvejende som Nigerianer. Hun har lært mig at være stolt af mine rødder. Har prioriteret at lære mig om hendes kultur og hvor vi kommer fra. Jeg har haft en mor og far, der vidste, hvordan mit hår skulle passes og har derfor også haft mulighed for at eksperimentere. Jeg har taget det for givet, fordi det har været nemt for mig, men jeg har så også set via hendes salon; for eksempel folk der kommer langvejs fra, som har problemer med at de ikke kan finde produkter nogen steder, og ikke kan få klippet deres hår ved en almindelig frisør. Hele problematikken med at hårpleje og hudpleje til afrohår, er ikke tilgængelige alle steder, at man kan ikke bare købe det i Matas – jeg tror det er den del der har fået mig til at tænke. – Jeg kan en masse med branding, jeg kan en masse med online marketing, det giver derfor god mening, at jeg vælger at arbejde med noget, som jeg ved meget om, og som er en niché, mange ikke kender til. Jeg synes, at mit eget netværk har haft en positiv respons på virksomheden. Jeg har prøvet at lægge meget vægt på, at jeg gerne vil hjælpe og guide andre på afronordic.dk, og jeg har rigtigt mange, der begynder at skrive til webshoppen for rådgivning om produkter – især til deres børn. Dette kommer der mange salg ud af, og jeg synes det fedt, at man kan se at det gør en forskel – at jeg har mulighed for at hjælpe igennem Afro Nordic, og at der er nogen der får noget ud af det, hvilket jeg er rigtig glad for.

Vanessa’s Far, Niels.

Hvordan har det været at arbejde som selvstændig? Hvordan har det været at være i det?

Jeg har altid haft lyst til i maven at være selvstændig, men det aldrig noget, jeg har sagt højt.  Jeg har altid været inspireret af at se min mor gøre det, men på samme tid har der også været en del af mig, der tænkte: Ej hun arbejder også meget, vil jeg egentligt det? Vil jeg hellere tage en nemmere vej? Have et job, hvor man er sikret og får løn hver måned. Men lysten har altid været der lidt. 

Hvordan har din egen hair journey været? 

Når min mor og far har haft tid, har jeg altid kunne få lavet mit hår, så den del har været nem. Men jeg har også været igennem den fase med relaxer, og er stoppet med det da min hovedbund ikke kunne tåle det. Men jeg har også ønsket, at jeg havde europæisk hår, været træt af krøller og krus, det meste af min barndom, hadede jeg mit hår, og så begyndte jeg lidt mere at embrace mine krøller, nu er jeg nået til et punkt, hvor jeg er sådan; mit hår er som det er, jeg plejer det så godt, jeg kan, og når jeg ikke kan overskue det, så fletter jeg det eller har extensions.

Opvækst & omgangskreds:

Jeg er vokset op i lille Søften, hvor alle var hvide, og alle havde glat hår, måske lidt bølger! Der har ikke været så mange, jeg har kunne spejle mig i. Min søster har for eksempel også en helt anden hårtype end mig selv. Meget af min passion kommer fra de mennesker, jeg har mødt via min mors omgangskreds og så også bare internettet. Det er der jeg har kunne finde inspiration. 

Vanessa’s mor, moster og en ansat i butikken.

Hvordan har det påvirket dig personligt at have en virksomhed/webshop? Har der været udfordringer?

Hver dag er en udfordring. Jeg har udviklet mig i den forstand, at jeg er gået fra at tro, at jeg ikke kunne, til at tro, at det kan jeg faktisk godt. Jeg er stadig ikke stensikker, men i starten virkede det overvældende bare at skulle oprette en virksomhed. Alle de der praktiske ting var overvældende, men nu kører det, og alle de praktiske ting er i gang. Jeg har stadig lidt en struggle med de praktiske og logistiske ting – det skal jeg have andre til at gøre, men man kan heller ikke klare alting selv. Men jeg synes, at det har været megahårdt, men på den gode måde. Jeg tror, det har været et godt tidspunkt for mig, fordi jeg havde brug for at føle, at jeg lavede noget, der gav mening. 

Det er også en udfordring at motivere sig selv. Jeg har svært ved at finde ud af, hvad jeg skal prioritere, hvorimod det er nemmere på en arbejdsplads, hvor man får besked på, hvad man skal prioritere. Der er altid et eller andet, der skal fikses. Jeg har lidt svært ved at navigere i, hvad jeg skal tage først, og jeg tror, at enten så er det noget, man lærer, eller så er det noget man på sigt betaler nogen for. Jeg kan mærke, jeg har mest kreativ energi om aftenen, og på den måde passer det mig godt at være selvstændig. Hvis jeg ikke skal noget, kan jeg gå i gang med at lave det, jeg synes, jeg skal have lavet. På en arbejdsplads skal man ofte fremtvinge det, hvor herhjemme sætter jeg mig bare i gang, selvom klokken er 23 om aften, for lige pludselig så kører det bare derud af.

Hvad er dit bedste råd til folk, der har lyst til at være selvstændig? Et råd du ville ønske du havde fået? 

Hvis jeg kunne lave noget om, så ville jeg vælge noget, der ikke havde fysiske produkter, fordi det binder mig til at skulle være til stede, hvertfald lige nu – Sælg dig selv, din egen service – så kan du gøre det i hele verden. Hvis du har et talent i dig selv, så gør det, så du har ikke et varelager eller penge, du skal lægge i det. Nu hvor vi åbner en fysisk butik, så vil jeg også gøre det muligt, at man kan komme ind og få vejledning, og jeg kan kigge på håret.

Hvorfor lavede du en webshop og ikke kurser f.eks.? 

Tanken med webshoppen var, at vi skulle tilbyde hjælp og guidance til folk med adoptivbørn eller mixed børn. Vi ville gerne hjælpe med dem at tage sig af deres hår, men så kom corona, og så var vi sådan: okay, vi kan ikke komme ud og hjælpe folk fysisk, og de kan ikke komme til os, men vi kan egentligt stadig godt sælge produkterne og give hjælp online, og det var derfor, at jeg begyndte med produkter. Til at starte med var det mest rådgivningsdelen vi startede på grundlag af. Så det er en corona webshop.

 Har du en hair & skin routine – og bruger du dine egne produkter fra shoppen? 

Vanessa iført imani ponytail fra Afro.nordic.dk, fotograferet af Isabella De Abrew.

Jeg dyrker ikke konkrete hårtyper. Mit hår ændrer sig efter vejrforhold og de produkter, jeg bruger – jeg bruger mere produkter ud fra, hvad jeg kan mærke mit hår har brug for, og det skifter lidt ud fra om jeg har mit eget hår eller extensions. Jeg er helt sikkert i en 3 kategori. Når jeg har extensions, så bruger jeg nogle produkter, der gavner mine extensions, men når jeg har mit eget hår, bruger jeg noget andet. Til extensions bruger jeg noget med masser af protein, noget der lidt lettere – hvor til mit eget skal have en masse oils and fat. Til mit ansigt bruger jeg en cleanser uden foam, jeg bruger en hydrating ansigtscreme fra apoteket, og så bruger jeg en face olie fra min egen shop, og nogen gange lige en syrerens [acid cleanse/wash] – keep it simple. Så bruger jeg mild coconut butter wash, cocoa butter til min krop, og shea butter, hvis jeg skal være shiny.

Produkterne Vanessa nævner kan findes i nedenstående links fra Afro Nordic:

Coconut Oil Daily Hydration Body Wash fra SheaMoisture: https://afronordic.dk/products/sheamoisture-100-coconut-oil-daily-hydration-body-wash

Cocoa Butter fra Palmers: https://afronordic.dk/products/palmers-cocoa-butter-formula%E2%84%A2-fragrance-free-body-lotion

Shea Butter fra Kuza: https://afronordic.dk/products/copy-of-afro-nordic-raw-unrefined-organic-shea-butter

Guide til de forskellige hårtyper kan også findes på Afro Nordis hjemmeside her: https://afronordic.dk/blogs/afro-nordic-hair-beauty-blog/sheamoisture-hvad-er-min-hartype

Er der et konkret ord der beskriver Afro Nordic, som den er lige nu?

Chaotic… Uopdaget potentiale – jeg håber den har potentiale. Først var målet at starte en virksomhed, så var målet at få webshoppen op at køre, og så få produkterne i en fysisk butik. Jeg har så ikke min egen butik. Afro Nordic er en Shop-in-Shop, Afro Nordic er en del af Ethnic House, som er min mors butik og frisørsalon. Jeg vil gerne have min egen produktlinje – og så vil jeg faktisk også rigtig gerne udgive en bog. Der er nogle produkter jeg kan se, der mangler, og som mange af kunderne efterspørger, og jeg kan ikke købe dem, og det derfor jeg gerne vil lave dem selv. 

Hvor ser du din forretning i fremtiden? forhåbninger og forventninger? 

Vores mål er selvfølgelig at få den fysiske butik til at fungere, så vil jeg selvfølgelig også gerne udvide til Sverige, Norge, Finland, og også Island – Norge er sværere med told, men det kan godt lade sig gøre. Jeg vil gerne have mit eget mærke, og efter det håber jeg, nogen andre potentielt kan tage sig af webshoppen, så jeg bare kan travel the world and goodbye… Min mor hader, når jeg siger sådan, for hun er det mest arbejdsomme menneske, og jeg har også arvet noget af det, men jeg er stadig også sådan, I don’t live to work, l work to live.

Hvordan var det helt i starten? Da du først havde fået ideen, hvad gjorde du og kan du huske hvad det var der gjorde, at du kom i gang?

Det var allerede, inden jeg var færdig med min bachelor, der gik jeg og tænkte på, hvorfor der ikke var nogen bæredygtige alternativer til hårprodukter. Plastikhårelastikker, plastikkamme og andet plastik; jeg gik og tænkte på, hvorfor det hele egentligt sådan. Så snakkede jeg med min far om det, og han sagde, at det nok ville blive dyrt at fremstille sit eget. Nå, så tænkte jeg, at jeg måske kunne lave en webshop, og tjene penge til at starte nogle bæredygtige produktlinjer op. Det var lidt bare der, det startede. Så fik jeg fuldtidsjob, og der blev lidt lagt låg på det.

Da jeg senere valgte at sige op, kom jeg i tanke om, at der var jo det her projekt, jeg skulle arbejde på. På en måde har ideen jo kørt hele tiden, og jeg har tænkt på det flere gange. Med corona tog ideen jo lidt en drejning, og det hele var lidt uventet. Så det var også fedt at se, at man kunne genoplive projektet igen. Det eneste, der skulle til var at give det den opmærksomhed, det havde manglet.

Hvad så med content – synes du det er svært at lave?

Oh my god… jeg synes, det er så svært. Jeg tror tit, at jeg har idéer, men problemet er, at jeg nogen gange bliver lidt flov, og jeg tænker “ej det gider folk da ikke se” eller “ej de synes, jeg er åndssvag, hvis jeg laver det her”. Jeg ser virkelig mange reels på Insta, og synes det er mega sjovt og mega fedt, men jeg kan jo godt se at i mit eget netværk, er det ikke noget folk poster. Jeg bliver meget selvbevidst, og så får jeg jo ikke rigtig lavet noget, fordi jeg tænker at det skal være nice, [perfekt] hvis jeg skal lave det. Jeg føler også lidt, at jeg repræsentere min business, fordi jeg har valgt at være ansigtet udadtil. Det behøvede jeg jo ikke. Jeg tror, at det, der holder mig tilbage i forhold til content, så absolut er mig selv, og ikke andet. 

Vanessa fotograferet af Isabella De Abrew.

Hvordan var det du afsluttede dit fuldtidsjob – hvad skete der?

Jeg var på den [min tidligere] arbejdsplads i et år, og jeg havde super meget ansvar. Jeg havde en masse fede opgaver, og jeg udviklede mig rigtigt meget. Men jeg tror at til sidst, der havde jeg for meget arbejde og for lidt fritid og af samme grund haltede mit forhold lidt. Dette gjorde, at jeg inden for tre måneder, gik jeg fra min daværende kæreste, flyttede og sagde mit job op. Det var tre virkelig intense måneder, jeg endte med at blive sygemeldt med stress som herefter udviklede sig til en svær depression. Dette fyldte meget de efterfølgende måneder, og det fylder det stadig meget, men jeg er i bedring nu, og det går helt klart den rigtige vej.

Hvad gjorde du for at komme dertil, hvor du er nu, i forhold til stress og depression?

Jeg har været tilknyttet psyk-afdeling på hospitalet for Angst og Depression på AUH, og har ventet rigtig længe for at kunne komme til en psykolog, da der har været lange ventetider pga. corona. Jeg har haft de her samtaler ude på psyk, hvor det ikke har været så meget samtaleterapi, men mere sådan at finde ud af, hvordan jeg får genoprettet min hverdag igen. Jeg har også gået til psychoeducation, der har handlet om at lære om stress og depression – hvad der sker oppe i hjernen, og hvordan man forebygger det, og hvordan man kommer ud af det. Jeg har talt med veninder og familie om, hvad der er sket, og prøvet at bearbejde det. Så har jeg læst en masse bøger, forsøgt at meditere. De tydeligste symptomer for mig, har været at jeg ikke har sovet (ikke har sovet ordentligt i mange måneder), og at jeg stoppede med at spise. Det gjorde jeg allerede, da jeg arbejdede, fordi jeg var så stresset, at jeg bare levede af kaffe. Så jeg tabte mig også rigtig meget, så det var jo tydeligt, at jeg ikke havde det godt. Men altså nu har jeg taget 10 kg på, måske mere lad os se, jeg har i hvert fald prøvet at spise mig tilbage til normal. 

Maéva: [Så det har både været at starte noget nyt op, mental health men også at skulle process en helt masse gamle ting]

Vanessa: Ja, det er også det. Det er jo et år siden nu, hvilket i princippet er lang tid, men det føles, som om alle de der ting lige er sket. De sidder stadigvæk i kroppen. Der er mange ting, hvor man bliver sådan “var det det rigtige valg”, og “har jeg gjort det rigtige”, men jeg har det oprigtigt bedre nu, end jeg havde på det her tidspunkt sidste år, så det må jo være det rigtige. Men det har fandme været en lang process, som ikke er færdig endnu. 

Maéva: Der er altid noget self-work, men det er godt at du har det bedre nu, end hvor du startede. Det viser også, at du gør de rigtige ting.

Vanessa: Ja, jeg forsøger. Det er jo ikke altid, at det går godt.

Maéva: Men sådan noget er jo også svært at presse sig selv til, kan man sige. Altså at tage skridtet og sige “jeg vil gerne have hjælp”, “jeg vil gerne gøre det her for mig selv”, eller “jeg siger mit job op”. Det er jo ikke noget, at man bare lige har lyst til.

Vanessa: Jeg tror også, at den del af det, var jeg egentlig klar nok på. Sådan “nu kan jeg ikke håndtere det mere”, selvom jeg skal have noget hjælp udefra, så skal de her ting ske. Men jeg tror, at det, der har været svært ved at få det bedre, har været, at selv imens jeg har forsøgt aktivt at gøre ting for at få det bedre, så har jeg også været enormt selvdestruktiv. Altså jeg har været meget sådan, for eksempel, selv om jeg ikke har haft lyst til at spise, så har jeg vidst at jeg burde spise, men jeg har ikke gjort det, fordi jeg simpelthen ikke har kunne overskue det. Altså det er jo på en eller anden måde selvdestruktivt, at man ikke prøver at få en normal hverdag op og køre – forsøger at spise i løbet af dagen eller, at man drikker, når man er ked af det. Man har ligesom prøvet at dulme tingene. Jeg har kæmpet meget med, at jeg ikke har hjulpet mig selv på den rigtige måde – Samtidig med, at jeg har haft problemer med at overforbruge mig selv. Dermed har sagt ja til for mange ting og lavet for mange aftaler i forhold til, hvad jeg egentlig har kunne klare og har haft energi til. Jeg har prøvet at opføre mig, som jeg plejer for at kompensere for at være syg. Det har hver gang resulteret i, at jeg er blevet smidt 3 skridt tilbage. Men jeg er ved at lære det nu”

Vores konklusion

Det har været spændende at møde personerne bag idéen og virksomheden Afro Nordic, og dermed høre mere om, hvad baggrunden og visionen er. Det giver god mulighed for at identificere sig med ansigtet bag firmaet, men det fungerer også samtidig som en slags inspiration for iværksættere, og black girls everywhere. Vi lavede også dette interview med henblik på, at det er spændende og rart at se reel repræsentation inden for black business, og giver os dermed en god mulighed for at støtte en lokal forretning. Vi er mange, der har prøvet at skulle bestille hårprodukter og lignende fra udlandet med besvær, og vi synes derfor, at det ville være fedt at promovere en mere lokal virksomhed – nu hvor det er muligt at finde produkter og hår i en konkret fysisk butik her i Danmark. Det har været en fornøjelse at lære Vanessa at kende, og vi er taknemmelige for hendes åbenhed – da det kræver stort mod, at være så ærlig og personlig – hvilket også viser hvor stærk Vanessa er, på trods af hvad hun har været igennem. Man kan hurtigt i dagens samfund gå med en forventning om, at det er luksuriøst og rosenrødt at være selvstændig, og at det kan se nemt ud udefra grundet de sociale medier. Det har været rart at have en ærlig snak om de udfordringer og forandringer, det kan medføre at have en virksomhed samt de positive effekter, det kan have på en og hvordan ens drømme og mål kan hjælpe en til løfte sig selv op igen til at vokse med opgaven og sine ambitioner. Vi har stor respekt for Vanessas arbejde med at starte dette koncept, og vi håber, at I derude vil støtte op om det. Da vi, som afro piger, synes det er rart at få at vide, at der findes en lokal virksomhed, som kan mere end bare at sælge produkter. Vanessa brænder for hair og skin care, og hun ved en masse om det og har gode råd, som hun gerne vil dele ud af. Derudover er hun dygtig til at lave hår. Vi takker Vanessa mange gange for hendes tid, tålmodighed og hjælp med dette interview – det har været spændende at lære dig at kende og se udviklingen med din forretning.

Hvis vi vil følge med i Afro Nordics / Ethnic House arbejde, så følg dem her:

Afro Nordics Hjemmeside: https://afronordic.dk/

Ethnic House / Hair By Stellas Hjemmeside: hairbystella.dk

Instagram: afronordic.shop

Facebook: Afro Nordic

Lad os høre hvad I tænker? Vi håber, I alle har det godt derude, until next time stay safe.

 Love Aya & Maéva, Amazing Ways xx

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *