Hvad er Meleret Melanin?


Den 8. Maj var vi så heldige at blive inviteret til det fineste event hos ungefællesskabet “Meleret Melanin”, der blev afholdt i Demokratigaragen i København.
Personerne bag “Meleret Melanin” er de seje piger, Samara, som er stifter og projektleder og Mathilde, der er medskaber og Olivia, hvis speciale har inspireret opstarten af “Meleret Melanin. Pigerne er af mixed baggrund, hvilket navnet “Meleret Melanin” også udspringer af. Meleret Melanin er en community for unge mixed-afro-danskere, der opfodrer unge til at mødes til dialog og personlige fortællinger. Meleret Melanin vil gerne skabe et åbent forum i forhold til emnet identitet og mixedness. Pigerne har blandt andet før holdt en samtalemiddag, og denne gang arrangementet “Meleret Melanin Talks”, som vi deltog i. Vi blev inviteret personligt og har ikke haft kendskab til gruppen før, men jeg blev overrasket over, at sådan et projekt fandtes, da jeg selv er mixed. Jeg var derfor straks interesseret både, fordi en anden mixed pige havde opdaget mit forum, og fordi jeg ikke havde hørt om noget lignende før. Jeg vidste med det samme, at jeg gerne støtte op om projektet og dele oplevelsen med andre i mit netværk. Jeg inviterede min søster Matilda og min veninde Megan, der også begge er af mixed afro-dansk baggrund med til eventet.
Hvad stod dagen på?

Pigerne havde lagt et stort arbejde i at lave et fint event og et konkret program. Pigerne startede arrangementet ud med at fortælle om sig selv, dele deres oplevelser, perspektiver og følelser. Derudover forklarede de hvad “Meleret Melanin” er for et fælleskab, og hvad det betyder for dem. Dette skabte automatisk et safe space for andre til at dele deres personlige historier.
Gruppens navn “Meleret Melanin” er blandt andet inspireret af Mikas Lang bog “Melanin” fra 2019. Det var derfor også oplagt, at de inviterede Mikas til at oplæse hans værker til dagen. Mikas Lang er en dygtig, dansk mixed forfatter, som også sætter fokus på identitetskrise, danskhed, ophav og racisme. Samara og Mathilde fortalte også deres personlige forhold til værket “Melanin”, og hvordan det har inspireret dem personligt og akademisk. Det var rørende at høre digtoplæsningerne i den slags forum. Det gav god mening at inddrage Mikas i forhold til deres fortælling om ”Meleret Melanin” som gruppe, og hvad deres forum og fælleskab er for dem, kan tilbyde andre og at promovere en forfatter, hvis værker kan have betydning for andre af afro-danskere. Dagen stod også på diverse samtaler omkring bordene, hvor man kunne dele tanker om de konkrete spørgsmål, der blev stillet. Om man var der for at udvikle sig selv, eller fordi man delte samme følelse, frustrationer eller glæde ved sin “mixed-ness”, så var der var plads til alle følelser. Derudover var der et specialeoplæg af Olivia, der omhandlede mixed identitet, som udbydes i nedenstående.
Vi har været så heldige at få et lille interview med Mathilde, Olivia & Samara.
Her kommer vores interview med “Meleret Melanin”:
Hvad er Meleret Melanin?

Samara: Meleret Melanin er et ungestyret fællesskab for og af mixed-afro-danske unge, hvor vi mødes omkring den hyggelige dialog og personlige fortællinger. Projektet udspringer af et ønske om at skabe repræsentation i et fælles rum, hvor vi som mixed kan spejle os i hinanden og sætte ord på det hele, det halve og alt det imellem. Gennem samtale ønsker vi nemlig at åbne op for de personlige fortællinger, følelser og oplevelser, der kan være forbundet med at være mixed i Danmark. “Vi tror på, at vi som et fællesskab kan inspirere hinanden og dermed bidrage til en større helhed i det at være mixed. Vi har inden Meleret Melanin Talks bl.a. holdt en idé-workshop-aften hos mig og en samtalemiddag i KBH+. Projektet blev skabt i samarbejde med UNGSKAB x Projektakademiet, som er bevilliget af Tuborgfondet i KBH+ Askovfonden. Meleret Melanin Talks blev fondsstøttet af Snabslanten. Navnet Meleret Melanin er inspireret af forfatter Mikas Langs digte ”Melanin” (2019).
Personlige Introduktioner:
Mathilde Woube Møller: Er mixed etiopisk/dansk. Jeg studerer Katastrofe og risikomanagement. Jeg elsker at danse, vandre, svømme i havet, grine, sove i shelter/telt, læse – ej jeg elsker mange ting haha.

Samara Maya Fog: Jeg er 26 år og født i Los Angeles, men har boet i Danmark med min familie siden jeg var 2 år gammel. Min mor er afroamerikaner og min far er dansk/tysk. Jeg har en lille søster ved navn Camilla, som jeg også er utrolig tæt med. Jeg bor i Valby med min kæreste gennem snart 7 år, som uden tvivl også har været min støtte og go-to i alt, hvad jeg har fortaget mig. Jeg går på RUC og er i gang med min kandidat i Kultur-og sprogmødestudier & Psykologi. Jeg skal til at skrive speciale efter sommerferien. Jeg er samtidigt også ved at afslutte min projektlederuddannelse fra Projektakademiet i KBH+. Det er også i forbindelse med den projektlederuddannelse, at jeg startede Meleret Melanin tilbage i februar. I kan læse mere om uddannelsen her: https://kbhplus.dk/projektakademiet/
Ved siden af studiet og Meleret Melanin er jeg rådgiver på BørneTelefonen i Børns Vilkår. Jeg har været rådgiver i knap 4 år, og jeg bliver aldrig træt af at møde op i tårnet på Trekronergade! Det er sådan et givende, lærerigt og samtidigt udfordrende arbejdsmiljø at være en del af, som jeg ikke vil være foruden. Jeg tror også, at det er herigennem, at jeg har fået min lyst og også modet til at turde tage de svære og sårbare samtaler – som Meleret Melanin netop også kredser om. Når jeg ikke har ”den faglige hat” på, så elsker jeg at lede efter genbrugsguld i genbrugsbutikker og loppemarkeder. Min søster og jeg deler denne kærlighed, hvor vi i fællesskab også må hjælpe hinanden med at sælge ud af garderoben haha. Det hygger vi os med på vores sellout profil @samcamsellout. Og ellers får jeg bare god energi af at se mine venner og familie så meget som muligt. Jeg er et kæmpe familiemenneske, og der går ikke en dag, uden jeg har snakket med mindst en fra familien, om det er min far, mor, søster eller moster eller mormor i USA.
Olivia Orlandi Grant: Er 27 år, er dansk/jamaicansk mixed. Arbejder som projektleder i Ungdomsbureauet og er uddannet cand.soc fra RUC. Elsker at tage ud og spise surdejsboller med vesterhavsost med mine veninder og venner og sidde og drikke kaffe på Københavns bænke og kigge på mennesker, ligesom resten af København.
Hvad betyder Meleret Melanin for jer personligt og hvad har det betydet for jer at skabe jeres forum? Måske i kan uddybe Ideens oprindelig historie?
Mathilde: Meleret Melanin er det frirum, som jeg har længtes efter hele min barndom og ungdom, et fællesskab, hvor de sider, der kan være svære i mig, bliver rummet, set, spejlet, forstået og ikke mindst bidrager med nye selvforståelser i kraft af mødet med andre mixed personer, og deres levede erfaringer. Det berører mig dybt, og derfor er det så vigtigt for mig at være med til at skabe det fællesskab for fremtidens mixed børn i Danmark, at starte samtalen i samfundet, i nære relationer og i mødet med fremmede.
Samara: Det er svært at svare entydigt på, hvornår Meleret Melanin, som en idé eller slags mavefornemmelse, faktisk startede. Jeg har næsten lyst til at sige, at den har været der hele mit liv. Jeg har altid haft en undren, over hvordan jeg forstår mig selv og også min plads i verden, eller den plads omverdenen giver mig eller kategoriserer mig i. Det har inspireret mange af mine semesterprojekter ude på RUC. Til Talk eventet startede jeg ud med at give rummet en forsmag på min personlige fortælling gennem en tale eller et skriv som jeg navngav ”firkantede klodser, runde huller” – en metafor, der i en nøddeskal netop illustrerer min personlige fortælling som mixed afroamerikansk, dansk, tysk – listen er lang. For jeg har på en eller anden måde altid følt mig for hvid til at være sort, og for sort til at være hvid. Jeg har altid haft en nær relation, tilknytning eller identificering, om man vil, til begge mine forældre, begge mine ophav, men det har ligesom været i mit møde med verden, at jeg er blevet opfattet som værende anderledes på den ene eller den anden måde. Noget der har fyldt enormt meget hos mig personligt, har nok været det, at jeg ofte i mit møde med verden har skulle forsvare min sorthed, simpelthen fordi, at ”folk” ikke tror på den eller deraf ikke forstår min ”andethed, ”mit eksotiske look” som “de” kalder det – for det er jo også mig, ”hele” mig, i alle mine ”halver”. Jeg ligner måske ikke den ”typiske” mixed, fordi jeg har glat hår og måske er lidt lysere i huden, men hvad er en typisk mixed egentligt overhovedet? Kort sagt – jeg har altid været nysgerrig på mig selv, omverdenen og alle dens ”kasser”, særligt når jeg har mødt modstand i min insisteren på netop at være ”hel i mine halver”.


Så på en eller anden måde har jeg som mixed-dansk-afro-amerikaner hele mit liv savnet et fællesskab og netværk, som jeg kunne spejle mig i. Disse behov og interesser kulminerede med Olivias speciale omhandlende det at være mixed-afro-dansk i Danmark. Under min deltagelse i hendes fokusgruppeinterview, med 3 andre mixed unge, blev der ytret et fælles behov for et netværk for mixed-afro-danske unge i København. Foruden et manglende synligt fællesskab, er der ligeledes manglende akademisk forskning på området i Danmark og dels manglende repræsentation i befolkningsstatistikkerne – alt dette tager Olivia hul på i hendes speciale. Mathilde og jeg mødte også hinanden igennem Olivias fokusgruppeinterview. Meleret Melanin udspringer dermed af et personligt behov for et fællesskab som vi alle havde tilfælles.
I takt med at Danmark, og verden, bliver mere multikulturel og etnisk blandet, ser jeg et stærkt behov for at skabe et synligt socialt og fællesskabsopbyggende projekt for målgruppen mixed-afro-danske unge. Meleret Melanin blev dermed skabt i kølvandet på fokusgruppen, med det formål at give det rum videre, som fokusgruppeinterviewet skabte – et rum og et safer space, hvor der er plads til at snakke om alle de oplevelser, følelser, dilemmaer og identitetsproblematikker der kan opstå̊ ved at være mixed i Danmark. Ord kan derfor slet ikke beskrive, hvor meningsfuldt det har været at være med til at skabe det rum gennem Meleret Melanin.
Jeg sætter også lidt ord på opstarten af projektet her i en artikel fra SEIN: https://seinmag.dk/meleret-melanin-et-rum-hvor-vi-kan-genkende-os-selv-i-hinanden/?fbclid=IwAR09W14Rem0uam0kURVReYRoFkxKx-3SmveqBEdew_nBHYBQnS9TAtc9ZPw
Olivia: Min indgangsvinkel til Meleret Melanin er, at jeg skrev et speciale om det at være afro/dansk mixed ung i Danmark og i den forbindelse lavede en fokusgruppe hvor Samara og Mathilde deltog. Det var faktisk den fokusgruppe, der blev startskuddet på Meleret Melanin, fordi Samara var så mega sej at tage initiativ til at stifte et fællesskab for afro/dansk mixed unge. Jeg føler mig helt vildt heldig over at have skrevet et speciale, som faktisk har været med til at starte noget ude i den virkelige verden!
Jeg havde ikke i min vildeste fantasi forestillet mig, at det fællesskab som mit speciale satte fokus på manglede, nu faktisk er skabt. Jeg tror ikke, selv jeg har været klar over, at jeg selv manglede det fællesskab, men jeg har altid følt, at jeg ikke passede fuldkommen ind nogle steder baseret på mit udseende, eller har kunnet leve fuldkommen op til forventningerne der er til mig, i kraft af hvordan jeg ser ud. Som mixed har jeg oplevet ikke at være “hel”. Meleret Melanin betyder derfor meget for mig, fordi det er et sted hvor os der er afro/dansk mixed kan mødes og være “hele” i vores “halv-hed”. Det er et fællesskab, hvor vi kan spejle hinandens udfordringer, glæder, dilemmaer og møde med verden i en krop der ikke er hverken eller men både og. Den afro/dansk mixed subjektposition er anderledes fra en minoritetsetnisk subjektposition, fordi man som afro/dansk mixed ikke nødvendigvis er en etnisk minoritet. Man er derimod en racial minoritet, men ofte en del af den kulturelle majoritet i Danmark. Det har skabt en masse personlige dilemmaer for mig, som jeg først nu har lært at sætte ord på, netop grundet dén åbenbaring om, at jeg er racialiseret minoritet men en kulturel majoritet. For jeg er hele mit liv blevet mødt med en forventning, om at jeg var og er anderledes, fordi jeg ikke “ligner” en der er her fra – folk forventer, jeg “kan” noget andet; at jeg kan repræsentere den anderledeshed, jeg ligner. Men jeg kan intet af det. Det eneste jeg kender og er vokset op med er dansk kultur, mad, sprog, udtryk osv. Jeg er dansk. Jeg kender ikke til andet. Derfor har det altid medført en vis form for ubehag eller akavethed i min egen krop, når folk har mødt mig med forventningen om, at jeg er anderledes og kan repræsentere noget andet end majoritetsdanskeren.
Hvordan har det været at afholde “Meleret Melanin Talks” og jeres samtale middag/middage? Hvilken betydning har det haft for jer indtil videre at afholde arrangementerne og møde de mennesker der har interesse for jeres projekt?


Olivia: Jeg deltog i Meleret Melanin Talks d. 8. maj og havde æren af at fortælle lidt om mit speciale. Det var en helt vild rørende eftermiddag og aften – aldrig har jeg været i rum med så mange som ligner mig selv og fortalt om et speciale som på mange måder også afspejler min egen position som mixed, og set så mange nikkende hoveder. Jeg oplevede en spejling. En genkendelse. Og en følelse af, at jeg og vi ikke er alene.
Mathilde: Det har været, og er stadig en vild rejse med Meleret melanin. Det står så klart og tydeligt, hvor meningsfuldt det er, det vi laver, når vi har afholdt events, fordi vi bliver bekræftet i, at der virkelig er behov for et rum som dette. Det giver mening at mødes, dele det sårbare og turde være sammen om vores mixedness. Forstå hvad det betyder for os alle, individuelt og i fællesskab. Det betyder så inderligt meget og er også meget overvældende, at opleve opbakningen til projektet. Det rammer mig dybt i hjertekulen. Jeg har stadig svært ved at forstå, at det lever, ånder i verden. At møde mennesker, der også længes efter et sådan fællesskab og så at kunne skabe det og invitere ind. Det er, hvad der kommer til at drive lysten endnu mere for at få Meleret Melanin til at vokse endnu mere, komme ud til samfundets afkroge og samtale samt skabe mere synlig repræsentation af mixedness i Danmark. Det er drømmen.
Samara: Det har været den vildeste og mest bekræftende oplevelse på så mange måder at søsætte projektet, ikke mindst gennem lanceringen af vores digitale univers, men også de arrangementer vi allerede har afholdt – det er bare gang på gang blevet bekræftet, at det er et behov derude et sted, og at den måde vi prøver at facilitere og formidle det på, også resonerer med folk. Det har været så full circle, både at få Olivia til at give et oplæg om hendes speciale til Meleret Melanin Talks, men især også vores fine besøg af Mikas Lang, der på hver sin måde har inspireret og rørt både Mathilde og jeg – og også totalt uafhængigt af hinanden. Samtidigt er det så overvældende og rørende, at vi har berørt så mange sjæle, der støtter op omkring projektet. Vi har uden tvivl fået blod på tanden og glæder os til at udvikle os selv og projektet!
Hvilke forventninger havde i til jeres arrangement? Og hvilke tanker gjorde i jer inden? Var alt som I havde ønsket?

Samara: Mathilde, Olivia og jeg havde så mange gode snakke før, under og efter Meleret Melanin Talks. Vi havde også Mikas inde over i planlægningsprocessen, og mange flere der har hjulpet til. Vi gjorde os så mange tanker i forberedelsen, men det jeg kan fortælle er, at det var rigtig vigtigt for os, at rummet føltes godt, hyggeligt, indbydende, genkendeligt og med plads til alles forskellighed. Det var lige som det skulle være, fordi man kan altid gøre sig dygtigere og forbedre hist og her, men det lærer man kun ved at kaste sig ud i det og dermed lære det undervejs – en gylden regel jeg har lært på Projektakademiet. Så på den måde ville jeg bestemt ikke havde gjort noget anderledes, for så havde vi ikke haft den gode erfaring med os som vi har nu. Og den erfaring kan vi nemlig tage med os videre.
Mathilde: For mig var det vigtigste at vi fik formået at skabe et trygt rum for dem, der deltog, således at, de fik lyst til at dele, følte sig passet på til at være i de sårbare samtaler, og ikke føle sig “nødsaget” til at dele personlige svære fortællinger med fremmed, hvis de ikke følte sig tilpas med det. Jeg havde aldrig turde drømme om, at Meleret Melanin Talks ville få så mange deltagere og samtaler, der virkelig rykkede. Jeg er meget taknemmelig, rørt og overvældet efter dagen. Det var en enorm meningsfuld søndag i mit lille liv.
Hvad håber i “Meleret Melanin” udvikler sig til i fremtiden?


Samara: Jeg drømmer om og vil gøre alt for, at gøre projektet bæredygtigt, så det lever videre. Helt lavpraktisk er jeg i en proces hvor jeg som nævnt er ved at afslutte min projektlederuddannelse, hvor Meleret Melanin nu skal indtænkes i nye rammer. Projektakademiet har hjulpet mig med at forme basen, og nu skal vi virkelig ud af starthullerne. Vi er først lige begyndt, og fremtiden har så meget at byde på – og vi glæder os sådan! Jeg drømmer om at afvikle workshops/workshopforløb og arrangementer (i varierende formater) ikke kun i København, men i hele landet, hvor man mødes omkring den hyggelige dialog og den personlige fortælling. Der er så mange gode snakke forude, og jeg glæder mig til, og håber på, at Meleret Melanin kan være med til at igangsætte den snak – en samtale med plads til alle de forskelligheder, nuancer og unikheder, der figurerer at være mixed på, og også alle de forskellige udgangspunkter og perspektiver, som man kan forstå mixedness ud fra. Og jeg drømmer om, at Meleret Melanin kan være det rum eller fællesskab, som mit yngre selv havde brug for, og måske dermed også kan være det for andre både i dag og i fremtiden.
Mathilde: Jeg håber det, udvikler sig, vokser sig til et stort fællesskab med grin, plads til sårbarheder, vrede over samfundsnormer og dynamikker, en hånd at holde i hånden som mixed forvirret ung person i identitetskrise, et sted hvor du kan spejle dig, blive mødt og forstået på tværs af hele landet. Jeg har lyst til, at det skal bidrage med at starte dialogen og gøre mixedness synligt i Danmark – for alle.
Olivia: Jeg håber Meleret Melanin kan vokse sig til et fællesskab, der i første omgang kan være noget for os. At Meleret Melanin kan blive et sted andre afro/dansk mixed unge kan finde tilhørsforhold. Men jeg drømmer også om, at Meleret Melanin kan blive starten på noget større. En start på en formation af en afro/dansk mixed gruppe i Danmark, der kan bidrage til at nuancere forståelsen af race, etnicitet og tilhørsforhold.
Hvad fik vi ud af dagen?
“The ladies bag meleret melanin, var værter for en åben “talk” hvilket vi var så heldige at deltage i. Demokratigaragen, solskin og gode emner. Det var skønt at se hvor stor en interesse folk havde i det. Blandt andet andre Unge der ledte efter et fælleskab og nogle at spejle sig i. Det var første gang jeg deltog i deres event, men også første gang jeg sad i et forum med de emner. Analogien omkring en figur der ikke passede i boksen, og Mikas Langs digtoplæsning af ‘Melanin’ var med til at gøre dagen og oplevelsen helt speciel. Det ramte et særligt sted, da man pludselig kunne spejle sig, og relatere til, hvad der blev snakket om. En fælles forståelse om emner, kommentarer og en vis opfattelse man kan blive mødt med i sin dagligdag og opvækst, gjorde jeg forlod demokratigaragen med følelsen af, at jeg svævede på en lyserød sky. Det var en ny form for self care, og jeg kan kun glæde mig til at deltage i andre events, og se Meleret melanin blomstre.” – Megan Stenholt.
For mig gav dagen en form for healing og ny forståelse. Det at kunne være sig selv, komme som man er, ikke at skulle passe i en stereotype, men også bare at blive set og hørt for den man er uden paraderne oppe. Pigerne har skabt deres egen community – hvor de kan føle et tilhørsforhold i det at være mixed, samt dele oplevelser, sætte ord på nogle svære følelser, negative oplevelser ligeså vel som positive. Der bliver taget hensyn til folks forskellige oplevelser. Meleret Melanin er ikke kun et sårbart forum, hvor man kan spejle sig i andre, men også et sted hvor man kan møde nærvær, dele oplevelser og have det sjovt sammen. Det jeg kan lide ved konceptet, er at der plads til alle, og at folk er forskellige – ligeså vel som der var til pigernes arrangement, hvor alle hudfarver, aldre og køn var tilstede og samlet. Jeg elsker dette forum nu er en mulighed, da jeg selv har oplevet identitetskrise i form af ophav, hudfarve og udseende. Jeg var glad for at kunne dele oplevelsen med dem jeg holder af.



Jeg synes, det var en utrolig gennemført dag, men også modigt af pigerne at invitere os og andre til at være en del af deres projekt og fælleskab. De udviste åbenhed og sårbarhed foran mange mennesker. Det var dejligt at støtte op om et projekt, der ligesom Amazing Ways sætter fokus på afro-danske unge, blackness, women empowerment og community culture. Det, at pigerne ønsker at hjælpe og skabe noget for andre unge og dele ud af deres egne personlige erfaringer, er virkelig meningsfyldt, og jeg kan se, hvordan det her kan blive et rum som mange har manglet, eller føler, de mangler. Det var specielt og anderledes at sætte ord på sin egen mixedness og få lov til det, da jeg ikke er vant til at være i den slags forum til dagligt. Jeg ved, jeg har privilegier som mixed dansk kvinde, og jeg ved også, jeg har været heldig at have en omgangskreds med nogen gode mixed veninder, jeg kunne spejle mig i igennem min ungdom og som jeg stadig kan spejle mig i den dag i dag, men der også været en del identitet krise forbundet med det at være mixed i Danmark for mig og en del indre konflikter i det at være anderledes, opleve racisme og skulle føle sig splittet i form af flere identiteter. Jeg har ikke fået italesat dette på samme måde tidligere, og det er meget befriende at vide der er et forum som “Meleret Melanin”, hvor man enten kan dele oplevelser, identificere sig med andre eller se tingene fra nye perspektiver, og dermed vide man ikke er alene i et land som Danmark. Det gode ved ”Meleret Melanin Talks”, var at alle var velkomne, alle kunne komme og lytte, educate dem selv på emnet og gruppen. Det var bekræftendes for os at deltage, Så tak til jer piger for at være modige nok til at smide en dm – I er så seje og vi håber at se jer igen snart.
Hvis du ønsker at vide mere om projektet og følge med så følg “Meleret Melanin” på deres instagram:
Meleret Melanin Instagram: https://www.instagram.com/meleretmelanin/
Find Mikas Langs værker fra dagen her:
Melanin: https://www.mikaslang.com/melanin
Og spøgelser: https://www.mikaslang.com/ogspoegelser